Over VSO Werkgevers

Het VSO vertegenwoordigt de gezamenlijke belangen van de werkgevers in het publieke domein. Bij elkaar opgeteld hebben overheids- en onderwijswerkgevers bijna één miljoen werknemers in dienst. Lees verder.

Participanten

Interprovinciaal Overleg

Interprovinciaal Overleg

NFU

NFU

VO Raad

VO Raad

VSNU

VSNU

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

WVOI

WVOI

VNG

VNG

Ministerie van Justitie en Veiligheid

Ministerie van Justitie en Veiligheid

MBO raad

MBO raad

Unie van Waterschappen

Unie van Waterschappen

Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Vereniging Hogescholen

Vereniging Hogescholen

PO-Raad

PO-Raad

Uitgelicht

Zelfstandige Publieke Werkgevers

In 2008 namen de ‘niet-kabinetssectoren’ het besluit zich te verenigen als Zelfstandige Publieke Werkgevers. Deze groep werkgevers heeft immers een iets andere relatie met het kabinet. Lees verder »

Hoe kan overheid zich vertillen aan banenafspraak?

De overheid heeft het afgelopen jaar te weinig mensen aangenomen met een arbeidsbeperking. Maar het is te simpel om te zeggen dat de overheid zich onvoldoende inspant, vindt Leontine Treur van de Rabobank.

"De score van de overheid is teleurstellend. De publieke sector is een grote werkgever. Bovendien heeft de overheid een voorbeeldfunctie", schrijft Treur, die als econoom bij RaboResearch Nederland werkt, op de website Sociale Vraagstukken.

Toch is het haar iets te kort door de bocht om direct te concluderen dat de overheid zich onvoldoende inspant. Want het is lastiger om banen te creëren in sectoren die krimpen dan in sectoren die groeien, signaleert Treur op basis van CBS-cijfers.

Ook is de match tussen de aard van de werkzaamheden en de aard van de beperking in de publieke sector vaak lastiger. "Iemand met een auditieve of lichte verstandelijke beperking is nu eenmaal gemakkelijker inzetbaar als keukenhulp, assemblagemedewerker of magazijnmedewerker dan als onderwijsassistent of politieagent", schrijft Treur.

Links- of rechtsom
Of het bedrijfsleven ook op de lange termijn zo succesvol is in het creëren van banen voor mensen met een arbeidsbeperking moet volgens haar nog blijken. Tegelijk geeft ze aan dat het niet zo belangrijk is waar de resultaten precies worden behaald, "als ze maar worden gehaald, linksom of rechtsom".

Geplaatst op maandag 31 juli 2017

Deel dit artikel

Ga naar...