Agenda

Over VSO Werkgevers

Het VSO vertegenwoordigt de gezamenlijke belangen van de werkgevers in het publieke domein. Bij elkaar opgeteld hebben overheids- en onderwijswerkgevers bijna één miljoen werknemers in dienst. Lees verder.

Participanten

VSNU

VSNU

Vereniging Hogescholen

Vereniging Hogescholen

Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Interprovinciaal Overleg

Interprovinciaal Overleg

VNG

VNG

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

MBO raad

MBO raad

PO-Raad

PO-Raad

Unie van Waterschappen

Unie van Waterschappen

Ministerie van Justitie en Veiligheid

Ministerie van Justitie en Veiligheid

WVOI

WVOI

VO Raad

VO Raad

NFU

NFU

Uitgelicht

Zelfstandige Publieke Werkgevers

In 2008 namen de ‘niet-kabinetssectoren’ het besluit zich te verenigen als Zelfstandige Publieke Werkgevers. Deze groep werkgevers heeft immers een iets andere relatie met het kabinet. Lees verder »

Partnership en inkoopkracht

Voor overheids- en onderwijswerkgevers liggen uitgelezen kansen voor om ten behoeve van de uitvoering van de banenafspraak bij de inkoop van diensten zwaar in te zetten op samenwerking met opdrachtnemers. Zo kunnen nieuwe medewerkers uit de doelgroep met hun nieuwe baan beginnen dankzij de inzet van Social Return On Investment.

Op een Kennissessie van het Programma Samenwerking Rijk Noord (SRN) in Groningen werd vandaag een handreiking met bijbehorend stappenplan voor overheid en markt gepresenteerd om meer banen voor mensen met een arbeidsbeperking te realiseren. Nienke Schütte, projectleider bij De Normaalste Zaak (DNZ), overhandigde het eerste exemplaar aan Aart van der Gaag die 'inspirator' is voor de 25.000 banen bij de overheid en in het onderwijs.

Nienke_Aart_sep19.jpg

'Dit boekje is een direct toepasbare handreiking om samen met je leverancier op een effectieve manier de banenafspraak verder te brengen', zei Van der Gaag na de inontvangstneming.

‘Nu markt en overheid samen verantwoordelijk voor de banenafspraak worden, hebben wij de kans gegrepen om te laten zien dat samenwerken écht werkt’, schrijven Emilie Schreuder, manager bij het Directoraat-generaal Overheidsorganisatie van BZK, en Bert van Boggelen van DNZ in het voorwoord bij ‘Partnership en Inkoopkracht’.

Proeftuinen
Uit liefst vijftien proeftuinen om in samenwerking meer banen te realiseren, hebben BZK en DNZ de lessen en ervaringen samengebracht in een handreiking annex stappenplan. Inkopers van de overheid kunnen bij het verstrekken van opdrachten de opdrachtnemer stimuleren of zelfs verplichten om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te betrekken bij de uitvoering.

De belangrijkste les die zij hebben geleerd is: ga het gewoon doen! Want het benutten van potentiële mogelijkheden vergt samenwerking tussen markt en overheid. Dit staat haaks op ‘verticaal opdrachtgeverschap’ of eenzijdig opgelegde social-returnafspraken.

Hoe verder?
BZK en DNZ zien absoluut potentie in het verder initiëren en monitoren van de proefuinen en samenwerking met kansrijke sectoren. ‘Hoe meer partnerships, hoe sneller we de bal aan het rollen krijgen’, geven zij aan. Ook al kost het tijd omdat opdrachtgevers en opdrachtnemers moeten wennen aan de nieuwe onderlinge taakverdeling.

Het project ‘Proefuin: Partnerships voor meer banen’ wordt vanaf deze maand (september 2019) uitgebreid om, zowel vanuit de overheid als vanuit de markt, nog veel meer partijen te stimuleren om samen te werken. Daarbij kan deze handreiking vast goed worden gebruikt.

Interesse of meer informatie? Neem contact op met info@denormaalstezaak.nl

Klaas Salverda

Lees hier de handreiking:
Handreiking-proeftuin-partnerships-voor-meer-banen.pdf

Geplaatst op woensdag 25 september 2019

Deel dit artikel

Ga naar...