Agenda

Over VSO Werkgevers

Het VSO vertegenwoordigt de gezamenlijke belangen van de werkgevers in het publieke domein. Bij elkaar opgeteld hebben overheids- en onderwijswerkgevers bijna één miljoen werknemers in dienst. Lees verder.

Participanten

Ministerie van Justitie en Veiligheid

Ministerie van Justitie en Veiligheid

PO-Raad

PO-Raad

VO Raad

VO Raad

WVOI

WVOI

Vereniging Hogescholen

Vereniging Hogescholen

VSNU

VSNU

MBO raad

MBO raad

Unie van Waterschappen

Unie van Waterschappen

Interprovinciaal Overleg

Interprovinciaal Overleg

NFU

NFU

Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

VNG

VNG

Uitgelicht

Zelfstandige Publieke Werkgevers

In 2008 namen de ‘niet-kabinetssectoren’ het besluit zich te verenigen als Zelfstandige Publieke Werkgevers. Deze groep werkgevers heeft immers een iets andere relatie met het kabinet. Lees verder »

Kandidatenverkenner trekt weinig werkgevers

De kandidatenverkenner van het UWV, die mensen met een arbeidsbeperking aan een baan moest helpen, werkt amper, schrijft Trouw.

Volgens de krant is nog geen 8 procent van de ruim 150.000 mensen die in de databank zijn opgenomen beschikbaar voor werk. De overige mensen in de databank kunnen of willen niet werken, zitten nog op school of hebben al een baan. Van veel mensen heeft het UWV in de databank simpelweg geen informatie. Bij meer dan een kwart van de mensen is niet bekend op wat voor manier ze inzetbaar zijn. Door alle tekortkomingen komen nauwelijks mensen via de verkenner aan een baan.

Online personeelsbank
Het UWV lanceerde de online personeelsbank drie jaar geleden voor mensen met een arbeidsbeperking. Astrid Hendriks, landelijk UWV-manager banenafspraak en destijds nauw betrokken bij de lancering, licht in Trouw toe hoe het kan dat het niet gelukt is om door dit nieuwe instrument meer mensen met een arbeidsbeperking in contact te laten komen met werkgevers.

Zij vertelt onder meer: “Veel jonggehandicapten krijgen met achttien jaar een Wajonguitkering. Dan is school vaak nog niet klaar, dus wordt het ook nog niet ingevuld. Ook is besloten dat jongeren die van het praktijkonderwijs komen rechtstreeks in de doelgroep komen zonder dat iemand ze spreekt, en dan zijn dus ook niet de gegevens ingevuld. Dan zijn er nog mensen die bijvoorbeeld in een kliniek zitten of een behandeling ondergaan; bij hen weten we de afstand tot de arbeidsmarkt niet. Die kunnen we pas beoordelen als ze daar klaar zijn.”

Op dit moment staan ruim 157.637 mensen met een arbeidsbeperking geregistreerd. Kijk hier voor de kenmerken van de mensen die onder de banenafspraak vallen.

Geplaatst op dinsdag 1 oktober 2019

Deel dit artikel

Ga naar...