Over VSO Werkgevers

Het VSO vertegenwoordigt de gezamenlijke belangen van de werkgevers in het publieke domein. Bij elkaar opgeteld hebben overheids- en onderwijswerkgevers bijna één miljoen werknemers in dienst. Lees verder.

Participanten

VSNU

VSNU

Vereniging Hogescholen

Vereniging Hogescholen

Ministerie van Justitie en Veiligheid

Ministerie van Justitie en Veiligheid

MBO raad

MBO raad

WVOI

WVOI

PO-Raad

PO-Raad

VNG

VNG

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

VO Raad

VO Raad

Unie van Waterschappen

Unie van Waterschappen

Interprovinciaal Overleg

Interprovinciaal Overleg

NFU

NFU

Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Uitgelicht

Zelfstandige Publieke Werkgevers

In 2008 namen de ‘niet-kabinetssectoren’ het besluit zich te verenigen als Zelfstandige Publieke Werkgevers. Deze groep werkgevers heeft immers een iets andere relatie met het kabinet. Lees verder »

Hoe gebaar je inburgeren?

Zo’n twintig collega’s van het team Service Centrum Inburgering - Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (SCI-ONA) zit in een vergaderzaal. Aan het woord is Adde Woest, maar zijn stem hoor je niet.

Wat hij zegt wordt vertaald door een tolk. Het team krijgt van hem een korte cursus Nederlandse Gebarentaal. Hun nieuwe collega is namelijk doof.

“Eén uur is natuurlijk niet voldoende”, vertelt Adde, die docent is aan de tolkopleiding van de Hogeschool Utrecht. “Maar we maken een begin.” Dat begin bestaat niet alleen uit woorden, maar ook uit dingen die handig zijn om te weten. Want hoe trek je de aandacht van iemand die doof is? Antwoord: zwaaien. Of op iemands schouder tikken (maar niet als je achter iemand staat), op de tafel kloppen, of, als je aan de andere kant van een zaal bent, het licht even uit en aan doen.

Kantoorwoorden
Adde gaat een lijst van typische kantoorwoorden (overleg, vergaderen, printen) langs. Ook woorden die zijn toegespitst op het team (inburgeren, zakenpartnernummer, screenen) komen langs. Sommige woorden spreken bijna voor zich: het gebaar voor ‘gesprek’ bestaat uit twee handen die je als mondjes open en dicht klappen. In andere woorden wordt de geschiedenis zichtbaar. Je ene vuist over de andere draaien als een koffiemolen, is bijvoorbeeld het gebaar voor ‘koffie’.

“Doven zien veel aan je mimiek”, legt Adde uit, “zoals horenden veel informatie uit je intonatie kunnen halen.” ‘Afkeuren’ met een blij gezicht gebaren, blijkt een beetje gek. ‘Planning’ in combinatie met een verveeld gezicht, vertelt je wat over de aard van de planning.

Handalfabet
In tweetallen oefent de groep de pasgeleerde woorden. Het uur wordt afgesloten met het handalfabet. Daarmee kun je een woord spellen als je het gebaar ervoor niet kent. Veel mensen vragen om de gebaren voor extra woorden. ‘Chocolademelk’ is bijvoorbeeld ook wel handig om te kunnen gebaren als je collega dat graag drinkt. Gelukkig staat er nog een cursusmiddag voor het team op de planning.

Speciaal voor het Rijksportaal nam Adde vier gebaren op: goedemorgen, goedemiddag, inburgeren en werk. Een beetje oefenen, en je hebt het zo in de vingers. Kijk hier maar!

Tekst: Gerdine Kruizinga

  • De afgelopen jaren hebben al 45 mensen uit het doelgroepregister een baan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het Ministerie van OCW gevonden. Zie je kansen op jouw afdeling, of ken je iemand uit de doelgroep die op zoek is naar werk? Mail naar participatiewet.duo@duo.nl

Dit artikel is geplaatst in Banenafspraak

Deel dit artikel

Ga naar...