Beleid doet te weinig met productiviteit

In het Nederlandse beleid is te weinig aandacht voor productiviteit. Het kabinet belooft daar verandering in aan te brengen. Zonder een cultuuromslag gaat dat waarschijnlijk niet lukken.

Dat is een belangrijke conclusie van het congres Beleid en productiviteit in de publieke sector, dat in het Haagse Nieuwspoort plaatsvond. Aanleiding daarvoor was het tienjarig bestaan van IPSE Studies.

In de afgelopen tien jaar heeft IPSE Studies veel kennis vergaard en gedeeld over de productiviteit en doelmatigheid van de publieke sector, zoals van onderwijs, zorg en gemeentelijke dienstverlening.

Beleidscultuur
Centrale vraag op het congres: wat is er met al die kennis gebeurd? Volgens voormalig topambtenaar Roel Bekker te weinig. In zijn voordracht wijt hij dit aan de dominantie van een beleidscultuur die hij aanduidt als ‘Wereld 1’ waarin het vooral om het goede betoog gaat. Een wereld die weinig op heeft met ‘Wereld 2’, een rationele wereld die zich baseert op feiten en cijfers en doelmatigheid en productiviteit voorop staan.

Behalve een terugblik op deze discussie en het twee werelden-betoog van Bekker, bevat de bundel ook de bijdragen van de andere sprekers op het congres

  • Diego Prior, Universiteit van Barcelona
  • Olav Welling, directeur Ambtenaar & Organisatie bij het ministerie van BZK
  • Jos Blank, voorzitter IPSE Studies

omslag-208x300.png

Download de congresbundel

Bekijk de video’s

Geplaatst op maandag 9 oktober 2017 in het dossier Algemeen

Deel dit artikel

Ga naar...