Geen paniek omdat bedrijfsleven meer banen schept

Het bedrijfsleven schept veel meer banen voor arbeidsbeperkten dan de overheid. Toch is er geen paniek uitgebroken bij het VSO, vertelt secretaris Judy Boere in Trouw.

Ten eerste: er is groei. Halverwege vorig jaar had de overheid nog maar 85 extra reguliere banen voor arbeidsbeperkten. Zes maanden later zijn dat er al ruim vijfhonderd. "Er is dus een positieve lijn", duidt VSO-secretaris Judy Boere het jongste UWV-rapport. "Natuurlijk is het niet genoeg, maar we zien wel dat het onderwerp leeft. Er worden stappen gemaakt."

Onderzoek
Naast de reguliere dienstverbanden zijn er in vijf jaar tijd ook nog eens ruim 10.000 extra banen bijgekomen via uitzendconstructies of detachering. Hoeveel banen daarvan meetellen voor de markt en hoeveel voor de overheid, wordt in juli bekendgemaakt. Dan presenteert het kabinet de officiële getallen. Dan verwacht VSO ook de uitkomst van een onderzoek naar het werk dat arbeidsbeperkten doen in de schoonmaak en horeca.

Meetellen
Veel mensen met een arbeidsbeperking die werken en meetellen voor het bedrijfsleven, maken overheidspanden schoon, vertelt Boere. Of ze smeren broodjes in overheidskantines. De overheid heeft de afgelopen jaren veel schoonmaak- en cateringwerk afgestoten aan de markt; eenvoudig werk waarvoor vaak arbeidsbeperkten worden ingezet.

Onderscheid
De uitkomst van dit onderzoek is voor VSO dus heel belangrijk, schrijft Trouw. Achter de schermen wordt nu besproken of het onderscheid dat gemaakt wordt tussen de overheid en de marktsector als werkgever, kan worden opgeheven. Boere: "We willen ook niet dat gemeenten, ministeries, provincies en waterschappen het schoonmaakwerk weer zelf gaan doen. Want dat levert geen extra banen op. Dan is het slechts een administratieve truc."

Boetes?
Maar als in juli blijkt dat deze banen toch blijven meetellen voor de markt, zit er weinig anders op voor de overheid om de eenvoudige werkzaamheden weer zelf te organiseren. Want op de achtergrond ligt de quotumregeling klaar waarmee het ministerie boetes aan werkgevers kan opleggen als zij niet heel snel veel meer banen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Trouw 2 mei 2018

Geplaatst op donderdag 3 mei 2018 in het dossier Algemeen

Deel dit artikel

Ga naar...